
STRATEGISCH THEMA
Versterken van samenwerking tussen zorg en veiligheid
De GGD wil zorg en veiligheid dichter bij elkaar brengen. De komende jaren investeert de GGD in samenwerking en afspraken met politie, justitie, jeugdzorg, veiligheidshuis, reclassering en gemeentelijke sociale wijkteams. En ook in samenwerking en afspraken binnen de GGD afdelingen Jeugdgezondheidszorg, Bijzondere Zorg en Veilig Thuis.
VOORBEELDEN UIT PRAKTIJK

Samenwerken in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling
In de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling werken Veilig Thuis en de lokale (wijk) teams nauw samen. Daarom zijn er in 2017 bestuurlijke regionale samenwerkingsafspraken gemaakt en in 2020 zijn deze geactualiseerd. De werkgroep Samen Doen monitort deze afspraken en stelt ze zo nodig bij. Marie-Christine van Dongen, beleidsmedewerker Veilig Thuis vertelt over wat Samen Doen heeft bereikt en hoe het zich verder wil ontwikkelen.

Nieuwe taken in de uitvoering van de Wvggz passen goed bij het Meldpunt Bijzondere Zorg
Vanaf 1 januari 2020 is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) ingegaan, die voor gemeenten nieuwe taken met zich meebrengt. In Gelderland-Zuid laten gemeenten een deel van deze taken uitvoeren door het Meldpunt Bijzondere Zorg (MBZ). Het gaat om de ‘meldfunctie en de uitvoering van het verkennend onderzoek bij een zorgmachtiging’ en ‘het horen van patiënten bij een crisismaatregel’. Volgens Maria van der Linden en Jolande Schevers passen deze nieuwe taken goed bij het Meldpunt Bijzondere Zorg.
STRATEGISCHE THEMA’S