image

PRAKTIJK BUITENZORG


“Je moet een mensenmens zijn om dit werk te kunnen doen”

Wendy Broeren

““Ik zet ze nooit onder druk, dat werkt niet bij deze doelgroep.”

In Het Kasteel aan de Bijleveldsingel in Nijmegen is het lekker warm. Er wordt gekletst, gerookt en gekaart. Huisarts Ton Serrarens en verpleegkundige Wendy Broeren houden er inloopspreekuur voor dak- en thuislozen.

De straat op

Het inloopspreekuur maakt deel uit van ‘Praktijk Buitenzorg’, dat 8 jaar geleden als project startte onder de vleugels van het Universitair Gezondheidscentrum Heyendael. Doel van de praktijk is om dak- en thuislozen en mensen zonder verblijfsvergunning huisartsenzorg te bieden. Ze hebben vaak geen verzekering en mijden zorg. Daarom gaat Wendy Broeren de straat op. Ze kent alle plekken waar daklozen zich bevinden. Voert gesprekjes, luistert naar hun verhalen, moedigt de mensen aan om naar het inloopspreekuur te gaan als ze klachten hebben. “Ik zet ze nooit onder druk, dat werkt niet bij deze doelgroep.”


Klachten door verwaarlozing
Als sociaalpsychiatrisch verpleegkundige is ze vanuit de GGD vanaf het eerste uur betrokken bij het project. Samen met 5 huisartsen verzorgt ze bij toerbeurt op maandag het inloopspreekuur in de Lutherse Kerk en Het Kasteel, en op woensdag bij de NuNN (Nachtopvang uit Noodzaak Nijmegen). Eén van hen is Ton Serrarens, tot 6 jaar geleden werkzaam als huisarts in Lent. Wendy werkt graag met Ton. “Onze sociale kant is onze kracht. Je moet een mensenmens zijn om dit werk te kunnen doen.” Ton vertelt over de klachten waarmee hij te maken krijgt. “Deze mensen verwaarlozen zichzelf. Eten slecht, hebben nogal eens diabetes, een slecht gebit en problemen met de gewrichten en voeten. Vaak roken ze, waardoor je ook hart-, vaat- en longziekten tegenkomt.”


Vergoeding zorgverzekeraars

Daarnaast zijn er de psychische problemen, doorgaans in samenhang met verslaving en schulden. Zo’n 40% van de daklozen heeft een licht verstandelijke beperking. Voor deze mensen is behalve huisartsenzorg in veel gevallen ook geestelijke gezondheidszorg nodig. Wendy speelt voor Ton een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste zorg. Zij kent de persoonlijke problematiek van patiënten. In de 8 jaar dat zij dit werk doet, heeft ze ongeveer 300 daklozen leren kennen. Ieder jaar komen er tussen de 50 á 80 patiënten bij op de inloopspreekuren. Ton: “We zijn blij dat de consulten bij het inloopspreekuur inmiddels vergoed worden door zorgverzekeraars. Dat hebben we als Praktijk Buitenzorg, in overleg met de GGD, gemeente en zorgverzekeraars, weten te regelen. Dankzij deze samenwerking kunnen we een heel kwetsbare groep inwoners zorg blijven bieden.”

PRAKTIJK BUITENZORG

Ton Serrarens

”Dankzij de samenwerking kunnen we een heel kwetsbare groep inwoners zorg blijven bieden.”